internetaanbieders

internet providers

Caiway

Voor sommigen een erg bekende naam, voor anderen wellicht een nog onbekende speler. Caiway heeft de afgelopen jaren meer en meer bekendheid verworven op het gebied van internet en televisie door hun transparantie in internet snelheden en scherpe tarieven op het gebied van alles in 1 pakketten.

Dekking

Omdat Caiway een nog relatief nieuwe speler in de markt is, heeft Caiway nog geen landelijke dekking. Vooral in het zuiden van Nederland kun je vaak nog geen gebruik maken van de diensten en producten van Caiway. Wil je weten of je op jouw postcode gebruik kunt maken van de diensten van Caiway? Ga dan naar hun website en doe de postcode check.

Diensten

Caiway biedt verschillende diensten aan op het gebied van internet, telefonie en televisie. Hierin wordt onderscheid gemaakt in verschillende pakketten, die voornamelijk variëren op het gebied van internetsnelheid. Met betrekking tot alles in 1 hebben zij standaard een drietal pakketten, namelijk ‘voordelig’, ‘slim’ en ‘snel’. De snelheden variëren van 100Mbit/s (zowel download als upload) tot wel 600Mbit/s. Bij alle drie deze alles in 1 pakketten zit standaard een televisiebundel van meer dan 70 zenders, waarvan 35 in Full HD. Uiteraard zijn er aanvullende pakketten om je zenderaanbod mee uit te breiden. Deze aanvullende pakketten variëren in prijs en zijn maandelijks opzegbaar. Bij deze bundels kun je tegen een meerprijs onbeperkt bellen binnen Nederland en is het mogelijk om op maximaal 2 interactieve ontvangers tegelijk televisie te kijken. Daarnaast kun je natuurlijk middels de app nog televisie kijken op je tablet of smartphone.

Glasvezel

Het netwerk van Caiway is op basis van een glasvezel verbinding. Dit heeft tot gevolg dat de snelheden die worden behaald (en dan met name op het gebied van uploaden) erg hoog liggen en eigenlijk gegarandeerd zijn. Zowel via een bekabelde verbinding als met betrekking tot WIFI is de verbinding erg stabiel en snel.

KPN

KPN, misschien wel de grootste speler in Nederland op het gebied van Telefonie, Internet en Televisie. KPN staat in Nederland bekend als een provider met een erg stabiel netwerk, snelle verbinding, grote dekking en veel mogelijkheden. KPN is al sinds jaar en dag actief op zowel de mobiele als vaste markt en zakelijk met afstand de grootste speler in de markt. KPN is qua aanbod sterk vergelijkbaar met grootste concurrent Ziggo en is een van de weinige aanbieder van 4k televisie. Bij de grotere pakketten ontvang je bij KPN dan ook 2 4k ontvangers.

Aanbod van KPN

KPN maakt onderscheid in een viertal verschillende bundels, die elk nog uit te breiden zijn met verschillende opties. Het gaat dan om Internet, Internet en TV Basis, Internet en TV en Internet en TV 4k. Naast een uitstekend netwerk en verschillende extra’s heeft KPN (overigens net als grootste concurrent Ziggo) een heleboel Hotspots beschikbaar. Dit betekent dat wanneer je geregistreerd staat als KPN klant, je op verschillende plaatsen buiten de deur gebruik kunt maken van het KPN netwerk. Dit doet KPN door in ieder modem een klein stukje bandbreedte te reserveren voor gebruikers van Hotspots. Hierdoor heb je wanneer je met je mobiele telefoonabonnement door je bundel heen bent, als KPN klant toch op de meeste plekken gewoon internet tot je beschikking. KPN biedt naast de alles in 1 pakketten ook de mogelijkheid om enkel internet of televisie af te nemen.

Dekking

Als er een ding is waarmee KPN zich onderscheid van andere providers, is het wel de dekkingskaart. KPN heeft een ontzettend groot (nagenoeg landelijk) afzetgebied. Dit betekent overigens niet dat iedere dienst van KPN overal beschikbaar is. We zien nog steeds een variatie in de maximale internetsnelheid die per postcode kan worden behaald en niet iedere dienst (bijvoorbeeld glasvezel) is in iedere regio beschikbaar.

NLE

NLE is in Nederland vooral bekend als leverancier van goedkope stroom. Nog relatief weinig mensen zullen op de hoogte zijn van het feit dat deze partij ook Televisie, internet en telefonie aanbiedt. Het zal inmiddels niemand verbazen dat deze dienstverlener gebruik maakt van het ijzersterke netwerk van KPN, wat eigenlijk geldt voor de meeste kleine partijen. In tegenstelling tot een aantal van de andere partijen die gebruik maken van het netwerk van KPN is NLE echter geen dochteronderneming van. Voor NLE is dit overigens geen nieuwe constructie. Ook qua levering van Stroom en Gas doet NLE een beroep op andere bedrijven. NLE is een bedrijf zonder Infrastructuur, en daarmee dus een concurrent van zijn eigen leveranciers.

Aanbod

Zoals geldt voor de meeste aanbieders die gebruik maken van het netwerk van KPN, is er sprake van een enkele internetbundel die een snelheid biedt tot 100Mbit/s. Voor de Televisie geldt dat er een hoop mogelijkheden zijn met betrekking tot het samenstellen van de bundel. Er kan worden gekozen voor reguliere interactieve tv, maar voor een meerprijs van €7,50 (die je toevallig op dit moment de eerste 9 maanden helemaal niet betaalt) en voor €5,- per maand extra maak je gebruik van ‘onbezorgd opnemen’. Daarnaast kun je je bundel natuurlijk tegen een meerprijs uitbreiden met pakketten als Fox Sports en bepaalde taalpakketten, die qua kosten sterk variëren. Zo heb je het Duits pakket voor slechts €2,50 en betaal je voor het Hindi pakket €15,- per maand.

Dekking

Ook NLE maakt gebruik van het KPN netwerk, wat betekent dat het qua dekking wel snor zit. NLE is praktisch landelijk verkrijgbaar, maar voor een meer accuraat overzicht van de diensten van NLE per locatie doe je natuurlijk de postcode check. Deze kun je terugvinden op de website van NLE. Overigens kun je op de website zelf aangeven of je wil kiezen voor een 1- of 2-jarig abonnement, wat qua prijs weinig verschil maakt.

Online.nl

Misschien heb je nog nooit gehoord van online.nl. Online.nl is een aanbieder van interactieve televisie, internet en telefonie via het netwerk van KPN. Dit betekent een gegarandeerde goede dekking en stabiel netwerk. Toch heeft Online.nl een volledig ander aanbod dan KPN. Online.nl biedt hun diensten voor relatief lage prijzen aan. Vaak geldt er gedurende de eerste 6 maanden een actietarief, waarna je een tarief betaalt van rond de €35,- per maand voor het standaardaanbod. Online.nl biedt zowel internet via het DSL netwerk als via glasvezel aan.

Aanbod

Zoals bij meerder aanbieders het geval is, wordt er een onderscheid gemaakt in verschillende bundels aan de hand van de snelheid van je internet. De voordeligste bundel biedt een snelheid tot 30 Mb/s en de meest uitgebreide bundel geeft toegang tot snelheden van wel 100 Mb/s (en zelfs 200Mb/s met glasvezel). Met betrekking tot televisie had Online.nl een standaardaanbod van 72 zenders, waarvan 24 HD die uit te breiden was met verschillende aanvullende opties. Vanaf 1 november is het basis pakket echter standaard omgezet naar het plus pakket met alle extra opties zoals Fox Sport en 36 andere zenders voor slechts €4,50 extra per maand. Dit geldt eveneens voor het extra opnemen pakket en uitzending gemist. Goed nieuws voor bestaande klanten dus. Wel blijf je een additionele €5,- per maand betalen voor een tweede ontvanger. Ook online.nl biedt vaak nog kortingen voor de eerste maanden wanneer je klant wordt. Of je hierbij kiest voor een 1- of 2-jarig abonnement maakt dan echter geen verschil. Bij online.nl is de installatie volledig gratis, wat betekent dat je geen extra kosten betaalt voor een monteur.

Dekking

Een van de grote voordelen van het KPN netwerk, is naast de betrouwbaarheid de brede beschikbaarheid. Dankzij de samenwerking met KPN is Online.nl nagenoeg door heel Nederland verkrijgbaar. De verkrijgbare snelheden verschillen echter per regio. Om een helder beeld te krijgen van de beschikbaarheid en snelheden op jouw postcode, doe je de postcodecheck op de website van Online.nl.

Tele2

Tele2 heeft zich de laatste jaren steeds meer op de kaart gezet. Daar waar een jaar of 5 geleden Tele2 een minder populair budget-vriendelijk alternatief was, heeft het bedrijf dankzij een solide 4G netwerk voor mobiele gebruikers en sterke marketingcampagne (met name gericht op jongere gebruikers) een groot marktaandeel verworven. De meningen zijn wellicht verdeeld over de reclamecampagne van de afgelopen jaren (‘niet omdat het moet, maar omdat het kan’), maar effectief is het zeker geweest. De verkoopcijfers zijn, zeker op het gebied van mobiele telefonie, exponentieel gestegen. Tele2 mag zichzelf een speler van formaat noemen.

Aanbod

Naast mobiele telefonie biedt ook tele2 alles in 1 pakketten aan. Het gaat dan dus om internet, televisie en telefonie vanuit een enkele bundel. Ook Tele2 maakt een onderscheid in drie verschillende bundels. Ze maken onderscheid in ‘Light’, ‘Basis’ en ‘Extra’, waarbij het verschil zit in de snelheid van het internet 20Mb/s, 50Mb/s en 100Mb/s. Ook zit er in de ‘Light’ versie een kleiner aantal zenders in het televisiepakket. Ook bij Tele2 zijn er verschillende aanvullende pakketten beschikbaar waarmee je met name het televisie aanbod kunt uitbreiden. Deze pakketten zijn maandelijks opzegbaar. Wanneer je graag een tweede televisiekastje wilt gebruiken is dit mogelijk tegen een meerprijs van €5,- per maand. Uiteraard ben je als consument niet verplicht om te kiezen voor een alles in 1 pakket. Ook tele2 biedt alleen internet en televisie aan, maar ook elk van hun diensten onafhankelijk. Zo heb je internet en televisie al vanaf €26,- per maand, en enkel internet al vanaf €22,-. De prijzen van Tele2 liggen hiermee een stuk lager dan enkele andere aanbieders zoals Ziggo en KPN.

Verkrijgbaarheid

Tele2 is niet landelijk verkrijgbaar. Op de website van Tele2 kun je aan de hand van jouw postcode vaststellen wat de mogelijkheden zijn. Op sommige locaties wordt slechts een beperkt deel van de diensten van Tele2 aangeboden. Overigens kan in sommige gebieden ook via Tele2 gebruik worden gemaakt van een glasvezelnetwerk.

Telfort

Telfort staat in Nederland bekend als een prijsvechter. Het is een speler die al aardig wat jaartjes meedraait op zowel de markt van vast als mobiel. Telfort kan worden gezien als een van de prijsvechters, en is in verhouding een stukje goedkoper dan bijvoorbeeld een KPN of XS4ALL. Ook Telfort heeft het qua naamsbekendheid goed op orde dankzij de reclames met een rijke familie die dankzij economische tegenslag in een keer op de kleintjes moet letten. We kennen allemaal de ‘van …, naar …’ reclames, of we ze nu vervelend vinden of niet. Telfort is onderdeel van KPN en maakt dan ook gebruik van het netwerk van het moederbedrijf. Dit heeft als gevolg dat ook Telfort een erg grote dekking heeft, maar betekent niet per definitie dat zij exact dezelfde service ontvangen als klanten van KPN. Telfort is dus wel een op zichzelf staand bedrijf.

Aanbod

Ook Telfort biedt zowel individuele diensten aan, evenals combipakketten met alles in 1 of internet en tv. Als we kijken naar de alles in 1 pakketten pakt Telfort het net even iets anders aan dan de meeste aanbieders. In plaats van een verdeling te maken in een drietal bundels heeft Telfort een basis, die je kunt uitbreiden met extra modules zoals sneller internet (wat je in plaats van 50Mbit/s naar 100Mbit/s helpt) en interactieve televisie in plaats van standaard digitale televisie. Ook zaken als een extra ontvanger voor televisie kunnen tegen een kleine meerprijs worden verworven.

Dekking

Als dochteronderneming van KPN weet je dat het met Telfort wel goed zit als het gaat om dekking en stabiliteit van de verbinding. Telfort wordt door heel het land aangeboden, al verschilt het nog wel per regio wat precies het aanbod is. Om inzage te krijgen in wat er in jouw regio beschikbaar is, kun je op de website van Telfort een postcodecheck doen. Overigens biedt ook Telfort op sommige postcodes glasvezel aan.

Ziggo

Wie denkt aan internet en televisie voor thuisgebruik, denkt aan Ziggo. Samen met KPN heeft Ziggo zich de laatste tijd ontwikkeld tot één van de grootste spelers van de markt. Mede dankzij aankopen (overnames) van andere partijen zoals bijvoorbeeld Casema en UPC, is het marktaandeel van Ziggo de laatste jaren enorm gegroeid. Daarnaast heeft Ziggo veel naamsbekendheid verworven door overige activiteiten. Zo is Ziggo sinds kort hoofdsponsor van Ajax (voor een slordige 8 miljoen euro per jaar!!) en kun je tegenwoordig concerten van grote namen bijwonen in de Ziggodome. Dat Ziggo zich een van de grote jongens mag noemen staat dan ook buiten kijf. Dit heeft naast enkele slimme zetten in de markt ook te maken met een sterk netwerk, uitgebreid aanbod en goede klantenservice.

Aanbod

Van alle aanbieders heeft Ziggo misschien wel het meest uitgebreide aanbod. Ziggo biedt net als iedere andere aanbieder alles in 1 pakketten, waarbij onderscheid kan worden gemaakt tussen een drietal varianten. Deze varianten heten ‘start’, ‘complete’ en ‘max’. Naast de verschillen in upload- en download snelheid zit er een verschil in het aantal aangeboden televisiezenders en daarnaast in het aantal HD-zenders. Bij de ‘complete’ en ‘max’ ontvang je tevens de mogelijkheid om TV op te nemen en Live te pauzeren, evenals beschikking over een aantal films en series en de functie ‘Begin gemist’. Een ander gegeven waarmee Ziggo zich onderscheidt van de meeste andere aanbieders, is de manier waarop de interactieve TV tot stand komt. In tegenstelling tot bijvoorbeeld KPN maakt Ziggo gebruik van een Coaxiaal signaal dat wordt omgezet naar digitaal. Het voordeel hiervan is dat je gebruik kunt maken van een CAM (of CI+) module. Hiermee kun je je digitale tv kaart direct in je tv doen, met als gevolg dat je maar één afstandsbediening nodig hebt.

Dekking

Dankzij de marktpositie van Ziggo, de overnames en de recente samenwerking met Vodafone, heeft Ziggo een zeer uitgebreid afzetgebied. Nagenoeg overal in Nederland kun je gebruik maken van de diensten Ziggo.

Ziggo

Wie denkt aan internet en televisie voor thuisgebruik, denkt aan Ziggo. Samen met KPN heeft Ziggo zich de laatste tijd ontwikkeld tot één van de grootste spelers van de markt. Mede dankzij aankopen (overnames) van andere partijen zoals bijvoorbeeld Casema en UPC, is het marktaandeel van Ziggo de laatste jaren enorm gegroeid. Daarnaast heeft Ziggo veel naamsbekendheid verworven door overige activiteiten. Zo is Ziggo sinds kort hoofdsponsor van Ajax (voor een slordige 8 miljoen euro per jaar!!) en kun je tegenwoordig concerten van grote namen bijwonen in de Ziggodome. Dat Ziggo zich een van de grote jongens mag noemen staat dan ook buiten kijf. Dit heeft naast enkele slimme zetten in de markt ook te maken met een sterk netwerk, uitgebreid aanbod en goede klantenservice.

Aanbod

Van alle aanbieders heeft Ziggo misschien wel het meest uitgebreide aanbod. Ziggo biedt net als iedere andere aanbieder alles in 1 pakketten, waarbij onderscheid kan worden gemaakt tussen een drietal varianten. Deze varianten heten ‘start’, ‘complete’ en ‘max’. Naast de verschillen in upload- en download snelheid zit er een verschil in het aantal aangeboden televisiezenders en daarnaast in het aantal HD-zenders. Bij de ‘complete’ en ‘max’ ontvang je tevens de mogelijkheid om TV op te nemen en Live te pauzeren, evenals beschikking over een aantal films en series en de functie ‘Begin gemist’. Een ander gegeven waarmee Ziggo zich onderscheidt van de meeste andere aanbieders, is de manier waarop de interactieve TV tot stand komt. In tegenstelling tot bijvoorbeeld KPN maakt Ziggo gebruik van een Coaxiaal signaal dat wordt omgezet naar digitaal. Het voordeel hiervan is dat je gebruik kunt maken van een CAM (of CI+) module. Hiermee kun je je digitale tv kaart direct in je tv doen, met als gevolg dat je maar één afstandsbediening nodig hebt.

Dekking

Dankzij de marktpositie van Ziggo, de overnames en de recente samenwerking met Vodafone, heeft Ziggo een zeer uitgebreid afzetgebied. Nagenoeg overal in Nederland kun je gebruik maken van de diensten Ziggo.

T-Mobile

T-Mobile is een bekende naam op het gebied van telecomproviders, maar wist jij dat T-Mobile ook pakketten aanbiedt voor internet, televisie en telefonie thuis? Sinds kort doet ook T-Mobile mee met concurrenten die zij ook treffen in hun core business (de mobiele markt). Zeker wanneer je je mobiele telefoonabonnement reeds hebt ondergebracht bij T-Mobile, kan het interessant zijn om je te oriënteren op T-Mobile thuis.

Aanbod

Qua prijzen is T-Mobile een middenmoter. Met een standaard alles in 1 tarief van nog geen €45,- met relatief hoge internet snelheden is T-Mobile scherp geprijsd. De prijsopbouw is onderhevig aan een aantal verschillende opties. Bij een standaardbundel is de internetsnelheid zo’n 20 mbps. Voor slechts 50 cent extra verhoog je deze echter al naar 50 mbps en voor nog eens €2,- extra kun je gebruik maken van de volledige 100 mbps. Houdt er echter wel rekening mee dat deze snelheid niet overal behaald kan worden. Wanneer je reeds klant bent van T-Mobile mobiel ontvang je nog een kleine korting van €2,50 per maand. Daar waar je bij veel aanbieders ziet dat zij maximaal twee televisiekastjes aanbieden op hun website, geldt voor T-Mobile klanten dat je tot wel 4 kastjes tegelijkertijd in gebruik kan hebben. Per kastje geldt overigens wel een meerprijs van €5,- per maand. Qua additionele bundels op je zenderpakket biedt T-Mobile een viertal ‘themapakketten’ aan. Zo kun je kiezen uit ‘Kids & Music’, ‘Entertainment’, ‘Infotainment’ en ‘International’. Deze pakketten kosten (slechts) €3,75 per maand en zijn dagelijks aanpasbaar.

Dekkingsgebied

Niet alle diensten van T-Mobile zijn overal verkrijgbaar. Het verschilt per regio welke diensten worden aangeboden. Via de postcodecheck op de website van T-Mobile kun je zien welke diensten bij jou thuis beschikbaar zijn. T-Mobile biedt overigens zowel DSL als Glasvezel aan, maar ook hierin wordt onderscheid gemaakt qua beschikbaarheid.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn aangegeven met *

Plaats reactie